Правителството реши да намали задължителното разстояние между масите в откритите заведения. Окончателно то ще бъде 1.5 м, а не 2.5 м.

"Прекалено малка иначе е възможността за поемане на клиенти. Направили сме съответните консултации и 1.5 м е достатъчно", уточни след коалиционен съвет Валери Симеонов.

Персоналът обаче ще трябва да носи задължителни предпазни средства - маска, ръкавици и предпазен шлем. 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

а) разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

б) обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; шлем и ръкавици (препоръчително)

в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

г) да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползва

Ето я последната заповед за реда в заведения и кафенета

Агенция по храните обяви своите условия за ресторантите, започват проверки

Решиха за шезлонгите и чадърите!

Безплатни чадъри и шезлонзи, намаляване на разстоянието между клиентите в заведенията и начало на летния сезон - 1 юли. Тези теми коментира зам.-председателят на парламента Валери Симеонов. На извънреден брифинг в МС вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и зам.-председателят на парламента Валери Симеонов дадоха повече информация за общите им договорки, свързани с туризма и икономиката у нас след пандемията. Симеонов изяви искрена надежда от 1 юли да се отвори летният сезон и да има достъп до морските и планински курорти. Ако не стане така, ще бъде максимум през август. "Ще се прилага използването на талони, купони и ваучери за конкретни услуги, свързани с туризма. Конкретиката за групите хора, които ще имат достъп до тези ваучери, начинът на реализация и сроковете, в които ще са предоставени, както и размерът им, ще се съобщят тепърва", каза Симеонов.

Той уточни, че ще се дават само на хора, които са плащали социалните си осигуровки и нямат никакви задължения. От кой момент ще са предоставени, зависи от епидемията, която все още има горещ ръст.

"Имаме готовност да предоставим ваучерите в началото на сезона, за да помогнем да туристическия бранш, като имам предвид не само хотели, но и ресторанти, туроператорски агенции и т.н. Вероятно ще се предоставят такива ваучери и на учениците, които знаете, че посещават зелени училища, екскурзии и т.н. Имаме единодушно мнение, че ще ги използваме", уточни лидерът на НФСБ. "Съобразено с обстановката искаме да се направи крачка и по посока на нискобюджетния туризъм - микрофирми като къщи за гости, семейни хотели, малки мотели, апартаменти за предоставяне и пр.

Това също ще е съобразено с развитието на епидемологичната обстановката. Споразумели сме се това да са обекти извън големите населени места", каза още той. Симеонов заяви, че са се споразумели категорично плажните принадлежности като чадъри, шезлонзи и масички да бъдат безплатни. Това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса.

Ето какво гласи текста на заповедта:

Министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от утре, 6 май, на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.

В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.

С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.