Смяна на машина на гласуване в изборния ден не може да има. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

„Секционните избирателни комисии трябва да тестват устройствата за видеонаблюдение и машините, за да може в началото на изборния ден всичко да започне нормално“, допълни тя.

„Видеонаблюдението започва, след като се обяви краят на изборният ден. Устройството за видеонаблюдение се включва от председателя на секцията. Важно е членът, който е определен да изважда бюлетините от урната, да показва всяка бюлетина на другите членове на СИК, наблюдателите и устройството за видеонаблюдение“, подчерта Камелия Нейкова.

Председателят на ЦИК припомни, че изборът се отбелязва с Х или V със син химикал. На гърба на бюлетината има два печата – първият се поставя при откъсването ѝ от кочана, а вторият – след гласуването.

На бюлетината от машина се поставя един печат, като и двете бюлетини са сгъват двукратно.

Машините за вота потеглиха към секциите в Пловдив и областта СНИМКИ

„Не технологията за гласуване определя избирателната активност, а участниците в изборния процес – тези, които се състезават за нашите гласове. Много се надявам избирателната активност да е по-висока, за да имаме по-дълъг период без избори. Аз ще гласувам на машина“, подчерта пред БТВ Камелия Нейкова.

Тя изрази надежда да не се стига до напрежение при предаването на протоколите в София и добави, че очакването е резултатите от гласовете да бъдат преброени по-бавно спрямо последните три парламентарни вота.