Специализираната операция се проведе вчера като част от планираните превантивни мерки за противодействие на престъпността и подобряване на условията за пътна безопасност на цялата територия на пловдивската дирекция на МВР - и по-точно в карловския регион.

Проверките бяха насочени за предотвратяване и разкриване на всички видове незаконни дейности, сред които контрабанда с акцизни стоки, употреба и разпространение на наркотици,  престъпления против горското и селското стопанство. Акцент в контрола на пътя пък бе поставен върху спазване на правилата за движение от всички участници, установяване и санкциониране на водачи без необходимата правоспособност, употребили алкохол или наркотични вещества, предприемащи рискови маневри и създаващи предпоставки за произшествия.  

В акцията участваха служители от РУ-Карлово, секторите „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“ и Зонално жандармерийско управление – Пловдив.

Общо екипите са проверили 363 лица и 275 моторни превозни средства. С технически средства за употреба на алкохол са изпробвани 29 водачи, а други 2 –  за употреба на наркотични вещества. За констатирани нарушения на ЗДвП са съставени 15 акта и издадени 94 глоби с фиш. Допълнително са връчени и 56 електронни фишове. Деветима души са санкционирани с актове на основание Закона за българските лични документи, а на четирима са написани предупредителни протоколи по чл. 65 от Закона за МВР.

Инспектирани са 9 търговски обекта и за различни констатирани нередности в тях са съставени протоколи.  Проверени са и 5 частни адреса.

По време на акцията в двор в село Соколица са открити около 3 кубика незаконно добити дърва за огрев, а в две къщи в село Христо Даново – общо около 10 килограма тютюн и 500 саморъчно свити цигари без български бандерол. По случаите са започнати предварителни проверки срещу обитателите на жилищата. Бързо производство е образувано срещу мъж от село Васил Левски, съхранявал в дома си пушка, над 150 патрона и определено количество ловен барут, без необходимите разрешителни документи.

По линия на пътния контрол в село Кърнаре е засечен местен жител, седнал зад волана на лекия си автомобил след употреба на алкохол над 1,2 промила. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа, образувано е бързо производство.