Софийски районен съд реши, че употреба на устройства за нагряване на тютюн (бездимни устройства) не е тютюнопушене и не представлява нарушение на забраната за тютюнопушене. 

Решението е от 13 ноември 2023 г. 

Повод за становището е глоба от страна на СРЗИ в размер на 500 лв. заради използване на устройствата в закрито пространство на известно столично заведение. 

Съдът констатира, че деянието не съставлява административно нарушение: "Законодателят е въвел единствено забрана за тютюнопушенето в закритите обществени места, а не употребата на тютюн въобще. Съдът намира, че употребата на посечените устройства и установени от проверяващите бездимни тютюневи изделия не попадат в приложното поле на забраната и допускането на тяхната употреба на закрити обществени места не е нарушение на посочената разпоредба."

Преди два дни от Българската асоциация на заведенията излязоха с позиция за решението на СРС. Председателят на сдружението Ричард Алибегов също коментира становището пред novini.bg.

"Много съм щастлив от решението на съда. Още в началото, когато излязоха тези устройства, изискахме от вносителите да проучим данни дали имат същите функции като цигарите. Интересуваше ни конкретно дали, ако вие сте непушачи и сте в едно помещение с човек, пушещ такова устройство, има вреди като при нормална цигара. Категорични изследвания показват, че двата вида цигари нямат нищо общо като вреда на околните. Призоваваме РЗИ да се съобрази с това решение",