Ежедневно българи имат нужда от кръводаряване, а медицинските причини са най-различни. Призивите за доброволно даряване не спират, а хрониката помни случаи, в които стотици непознати даряват в помощ свои съграждани, борещи се за живота си.

На този фон не спира и една порочна практика. Хора, които желаят да припечелят някой лев,  обещават кръв, но срещу пари. Бизнес в сянка, който експлоатира човешката нужда, борбата за живот. Разказ за този проблем сподели българин, редовен кръводарител, който с възмущение разказва за срещата си с хора, желаещи да продадат кръвта си на нуждеещи се и техните близки.

15-годишната Даная ни напусна, но спаси животи СНИМКА

Мъжът споделя историята си в една от групите на Варна в социалната мрежа Facebook. Теодор В. разказва, че дарява кръв редовно, за да помогне безвъзмездно. Добавя, че в днешния ден отново сторил това, за да помогне на жена в нужда, но останал неприятно изненадан. Причината? Мъжът твърди, че срещнал хора, които предлагали да "дарят" кръв, но срещу немалко заплащане.

"Днес чух и видях с очите си как 4 човека, наредени там, ти предлагат да станат кръводалители за цена от 500 до 900 лв", пише той.

"Това хора ли сме ние, че да предлагаме такава голяма сума пари, за да помогнеш на пострадал. Просто без коментар съм", заключава Теодор.

Майка с дете поиска да седне на заградени места в рейс, последва реакция

Припомняме, че подобни порочни практики съпътстват нуждата от кръв, а често те могат да бъдат избегнати единствено с наличиено на достатъчен брой безвъзмездни кръводарители.

България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. Това съобщават от Българската организация за доброволно кръводаряване. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

Вижте цялата публикация на Теодор В.: