Бебе на 9 дни, борещо се за живота си и принудено да води борбата на температура 15 градуса в Клиниката по педиатрия в университетската многопрофилна болница в Стара Загора, твърде рано ще разбере три неща.

Първо, че ако все пак на 15 градуса може да се оцелее, битката за човешкото оцеляване е трудна и дълга. Някои са я загубили безвъзвратно...

Второ, че най-големите виновници за това то да влезе в интензивното отделение на болницата, за да трепери на 15 градуса, са... неговите родители. Защото не са го хранили правилно.

Трето, че за леличките в бели престилки то е „въпросното бебе“ и колкото и да е абсурдно, вече – само на 9 дни, е успяло да си спечели врагове.

Това разбрах от скандалната среща между едни родители и един ръководител на Педиатрично отделение. От една страна майка, която благодари „страшно много“ на екипа, който буквално спасява бебето й. И от друга страна – лекар, който на въпроса „Има ли проблем с отоплението в отделението“, отговаря: „Проблемът на детето е създаден от родителите. Когато едно дете е било рисково и майката се бори за неговия живот заедно с лекарите – това ли е най-важното – да качим снимки във Facebook и да покажем колко сме грамотни?“

Тук не става дума за ония 15 градуса в болничните стаи – за тях Glas.bg написа още преди дни и показа, че проблемът не е само в тази болница, а и на други места в Стара Загора. Че майката, възмутена от условията в болничните заведения,  не е само тази майка – с 9-дневното бебе. Майките са много! Отворете коя да е група на майките от Стара Загора в недолюбвания от Вас Facebook, проф. д-р Чакърова, и ще се убедите в това. Права сте – навсякъде, даже в домовете ни, се случват аварии.

Става дума за нещо много по-важно – поне според мен. Да, добре е лекарят да бъде обективен, което обаче не означава да бъде безразличен. Изрази като „въпросното бебе“ и „това бебе“, казани с неприкрито раздразнение (за да не използвам по-силна дума), не ви прилягат на вас, лекарите. Особено педиатрите! Как Ви даде душа да посочите с пръст една майка, която секунди преди това е благодарила „страшно много“ на Вашите колеги, спасили сина й, че тя, именно тя е виновна за състоянието на детето си?

Струваше ли си – заради едно недобро отопление в болницата ви, да размахате пръст пред цяла България и да вмените такава страшна вина у двама млади родители? Дори и да не са хранили детето си правилно, това ли е начинът да им покажете колко са виновни? Давате ли си сметка как се чувства сега тази майка?

И не казвайте, че се опитвам да демонизирам за кой ли път лекарската професия и лекарите!

Ако нямаш духалка, е страшно! Лекуват те от едно, изпращат те болен от друго...