Недекларирана валута за над 900 000 лева е открита при три отделни проверки на митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

При първия случай в празна товарна композиция на път от Великобритания за Турция инспекторите откриват зад въздушния филтър на кабината укрити и недекларирани 50 000 британски лири.

Недекларирани парични средства в размер на 204 040 евро са открити от митническите служители в стена на хладилно полуремарке на товарен автомобил. Превозното средство с чужда регистрация пристига на пункта на 6-и декември по маршрут от Германия през България за Турция. В хода на извършената митническа проверка със специализирана рентгенова апаратура инспекторите установяват зона с подозрителна плътност в предната стена на хладилното полуремарке. При последвалата физическа проверка е открит във фабрична кухина в стената черен полиетиленов плик с 204 040 евро.

Други недекларирани 204 810 евро са задържани същия ден в товарен автомобил от Люксембург за Ирак. Валутата е открита в арматурното табло на превозното средство и в куфар с лични вещи на водача – турски гражданин с инициали Г.Б.

По случаите са образувани три досъдебни производства. Като обвиняеми са привлечени трима турски граждани, допълниха от прокуратурата. 

В началото на тази седмица при посещението си на ГКПП Капитан Андреево финансовият министър Асен Василев съобщи, че в последните няколко години растат опитите за незаконно пренасяне на пари през граничния пункт, като от началото на тази година са конфискувани над 26 милиона лева.