От летище „Пловдив“ ще излетят три изтребителя МиГ-29, които ще преминат над София и Пловдив. Майор Димитър Метаксов, командир на изтребителна летателна ескадрила, обясни че „въздушният поздрав“ ще бъде специален, заради особеностите на градската среда.

Майор Метаксов заяви, че пилотите са винаги в готовност да изпълнят своите задължения.

Той посочи, че с нетърпение очакват доставката на новите самолети.

Началникът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев добави, че самолетите ще прелетят на градовете на около 250 метра височина със скорост 600 км. в час.

Той каза, че се очаква нова техника да пристигне на базата през следващата година. „Необходими са ни кадри, всички мъже и жени, които искат да изпитат невероятното усещане да бъдат между малцината избрани да летят на изстребители и да гледат земята от 18 000 метра са добре дошли при нас. Изискванията са много сурови”, каза още той за GlasNews.bg

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини в София, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши офицери от Българската армия.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителни блокове на Въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, съобщи прессекретариатът на президента.

България отбелязва Деня на храбростта и празник на Българската армия