Двама деветокласници от ПГЖПТ „Никола Вапцаров“ в Горна Оряховица са предотвратили сериозна влакова катастрофа. Инцидентът станал преди седмица край гарата в село Дралфа. Тогава последният вагон на бързия влак Варна-София се озова на две жп линии, а предполагаемата причина за това е прибързана реакция на ръководителя на движението. По всяка вероятност той е обърнал по-рано стрелката, докато влакът преминавал. 

На излизане от гара Дралфа влакът се опитал да премине от един коловоз на друг, тъй като част от участъка е в ремонт. Последният вагон не успял да смени релсите и застанал напречно на жп линията. 

Камион за смет помете няколко коли, има ранен СНИМКИ

"Когато видях какво става, дръпнах внезапната спирачка и влакът спря на момента", разказа в ефира на "Здравей, България" Никълъс Михайлов. Той и връстникът му Йордан Киров всеки ден пътуват с въпросния влак до училище. По думите им ниската скорост, с която са се движили, е и причината да не се стигне до по-сериозен инцидент. 

"Когато излязохме да огледаме периметъра, забелязахме, че има стълб, който беше на около метър от вагона. Реално щеше да се вреже във влака", каза още Михайлов в ефира на "Нова".

Трагедия! Млади жени и мъж загинаха в зверски сблъсък

Според Иван Чолаков, директор на ПГЖПТ "Н.Й. Вапцаров" - Г. Оряховица, двете момчета са предотвратили сериозна влакова катастрофа. "Можеше вагонът да се обърне. В него, освен те, са пътували и други пътници, и служители на железницата, което щеше да е голяма трагедия", коментира Чолаков.