Полицаите от столичното Шесто РПУ Любка Гечева и Георги Марински, ескортирали дрогирания Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина французин, са уволнени дисциплинарно.

Кола е по таван след тежка катастрофа, има загинал!

Както е известно, инцидентът стана на 25 септември около 4.30 часа. Автомобилът на 39-годишния Любенов - "Порше Панамера", се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форда, в който е пътувало френското семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено. Според обвинението случаят е особено тежък, а предвиденото в закона наказание е от 15 до 20 години "лишаване от свобода" или доживотен затвор.

Пияният и дрогиран, убил французин, съжалявал за колата си, не за пострадалите

Пред разследващите обаче самият Любенов разказал, че преди инцидента е бил спрян от полицейски патрул - Любка Гечева и Георги Марински. Срещу 200 лв. те го ескортират до началото на Околовръстното. В края на декември м.г. срещу двамата бяха повдигнати обвинения за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ на пострадалите при катастрофата.

Снимки: Instagram

От МВР сега съобщиха, че дисциплинарната проверка срещу служителите на Шесто РПУ е приключила.

За установени тежки нарушения на служебната дисциплина на двама държавни служители от СДВР е наложено дисциплинарно наказание уволнение. Служебното правоотношение на двамата полицаи - командир на отделение и старши полицай в група "Охрана на обществения ред" на сектор "Охранителна полиция" към Шесто РУ, е прекратено.

Както съобщихме по-рано, бяха дисциплинарно уволнени и полицаи, свързани с Георги Семерджиев.

Приятелят на полицайката Симона Радева е дисциплинарно уволнен

Любенов, причинил катастрофата на Околовръстното, е карал със 195 км/час

Полицаи са изгонили шофьора на дрогирания с поршето, убил французин в София