В 12 часа сирени смразиха въздуха в цялата страна. С тъжния им звук си спомняме за онези, които дадоха живота си за свободата на България.

Почитаме почитаме подвига на Ботев и четниците му, но и делата на всички смели борци за независимост. Тези мигове на почит накараха наш сънародник да изрази разочарованието си в мрежата. Мъжът е огорчен от поведението на свои съграждани, които не нарушили дори за миг комфорта си, за да покажат дори минутна почит.

"Нито една кола не спря. Хората си ходеха. Никой нищо не го интересува!", заявява Петър Сакалиев. Мъжът разказва за видяното и преживяното по улиците на Козлодуй. Именно в града... където през през май 1876 г. българският революционер и неговата чета преминават през Дунав, за да слязаг от “Радецки” на родна земя. Именно в Козлодуй, където героите поемат по смъртоносния път към Околчица, където загиват героично в борбата за освобождението на България.

Поетът Ботев, който изживя наяве своята молитва

Из Facebook: Без коментар

Сакалиев е провокиран и от конкретна случка, станала в миговете, когато спрял с колата си пред пешеходна пътека, за да почете 2 юни. Моментално друг шофьор започнал да свири с клаксона си. Сакалиев решил да попита съгражданина си защо го притеснява, въпреки че чува сирените, но отговорът на другия водач го шокирал.

"Отговорът му беше: Не знам и не ме интересува", пише той. "Срам ме е от вас, срам ме е!", изразява тъгата си Сакалиев.

Вижте целия разказ на Петър Сакалиев:

"Козлодуй спи и винаги ще спи! Пуснаха сирените и спрях автомобила си пред пешеходната пътека до училище ""Кирил и Методий". Следователно някакъв келеш започна да ми свири с клаксона. Слезнах и го попитах, защо ми свириш, знаеш ли защо съм спрял след като вият сирените, а отговорът му беше: не знам и не ме интересува. Нито една кола не спря. Хората си ходеха. Никой нищо не го интересува. Срам ме е от вас, срам ме е!
Прост народ, слаба държава!"
 
Случаят провокира разгорешена дискусия във Facebook. Други граждани също споделят огорчението си от факта, че техните съграждани масово не намерили за редно да почетат с минута тишина падналите герои. Козлодуйци не пестят критиките си, смятайки, че това показва липсва на ценности. Вижте някои от коментарите им:
 
"Точно така е! Живея отсреща и видях! Никакво чувство за признателност, един път в годината, за 2 минути, заради това, че тези келеши сега могат да се чувстват свободни! Свобода платена с кръв!", пише Силвия М.
 
"Наистина срам и позор: Жалко,че още по-зле ще става", смята Ружка Г.
 
"Даже и не знаят за какво е сирената", отбелязва и Пламен Н.
 
"Във Враца там, където бях всички спряха, станаха и колите замръзнаха!", контрира Алекси Х.
 
Припомняме,че при чуването на сирените моралната традиция предполагта всеки гражданин да преустанови работа, пешеходците и щофьорите да спрат движението си по улиците да останат на място и да склонят глава в знак на уважение. 
 
И докато някои граждани пренебрегват традицията, други дават коренно различен пример. Кадри в мрежата показаха шофьори и пешеходци, които бяха замръзнали на местата си. Постъпката на служител на реда от София също порази. Полицаят бе заснет мирно до патрулката, докато сирените припомняха за подвига на всички, загинали за България.