Пътните блокади на миньорите продължават. Вчера повече от 7 часа синдикати, премиерът, министри и депутати водиха преговори, за да намерят пресечна точка. В крайна сметка властта и протестиращите успяха да очертаят 7 точки на споразумение. Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях. Синдикатите и властта си стиснаха ръцете и за това да не се създава държавно предприятие. Предстои споразумението да бъде гласувано и в пленарната зала.

Въпреки това част от синдикатите бяха категорични, че ще вземат решение за вдигане на блокадите, едва след като обсъдят предложението с протестиращите на пътя.

Протестът спира! Властта подготвя споразумение с миньорите


Миньорите и енергетиците на магистрала „Тракия” обявиха, че се чувстват предадени. Те не одобряват постигнатото споразумение и ще поддържат блокадата, пише "Нова".

„Срещата беше много изнервяща, много скандали, доста емоции се натрупаха. Не разписахме споразумението там, защото бяхме обещали на нашите хора да дойдем тук да им кажем какво се е случило. Днес ще се съберем и ще кажем. Ако хората не са доволни, оставаме”, заяви Георги Георгиев, който е участвал в срещата в понеделник в НС.

„В споразумението има дадени срокове. Министър-председателят каза, че ако не се изпълнят, той си подава оставката”, допълни Георгиев.

Очаква се на магистрала „Тракия” протестиращите да вземат решение около 10:30-10:00 ч.

Снимката е илюстративна