Изоставено в Украйна българче на година и половина бе върнато у нас от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съвместно с МВнР и Агенцията за социално подпомагане.

Биологичните родители на момиченцето го изоставили веднага след раждането, като представили нотариално заверено съгласие то да бъде дадено за осиновяване.

Държавната агенция за закрила на детето е уведомена за случая от посолството на България в Киев. Оттам става ясно, че органът за закрила там не може да полага грижи за детето, а в условията на война в Украйна не може и да гарантира неговата безопасност.

Българче, облечено като Смъртта за Хелоуин, предизвика спор в мрежата

Историята все пак има добър развой - след координация между българските и украинските институции, ДАЗД е извършила всички необходими действия, за да се прибере детето в България.

По време на пътуването момиченцето е придружено от социален работник от Дирекция "Социално подпомагане" - Русе и медицинско лице от Сдружение "Еквилибриум", информира БНТ. В акцията е участвала и международната организация А"21". У нас детето е посрещнато от председателя на ДАЗД Теодора Иванова.

Писмо-бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, има ранен

"Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира", каза Иванова.
Сега детето ще бъде настанено в подходящи социални условия.

Снимка: БНТ