Линията на бедност за 2023 година става 504 лева. Увеличението е с 22% спрямо предходния период. Това стана ясно на брифинг на служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след след проведения Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Ползвайки официалната статистика на НОИ, равнището на инфлацията месец август 2022 година, спрямо август 2021 година е 17,7 процента, но това сравнява само тези два месеца. Средногодишната инфлация е 11,7%, а онази, която е натрупана от началото на годината е 12,6%. Следователно с тези 22% ръста на официалната линия на бедност, значително изпреварва равнището на инфлационните процеси до момента", обясни Лазаров.

Ще бъдем свидетели на завишена инфлация в следващите години

Определянето на линията на бедност на база на това изследване на доходите ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, коментира Клисурска. Тя обясни, че по Закона за хората с увреждания всички лица, които имат степен на увреждания над 50 процента (над 670 000 души), ще получат финансова подкрепа на база на линията на бедност.

От бизнеса изразиха съгласие по направеното предложение за линията на бедност. Одобрението си потвърдиха от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива.