Коронавирусът е познат още от 90-те години на ветеринарните лекари, твърди доктор Миладин Ядков от Пазарджик. Той и негови колеги са се сблъсквали неведнъж с вируса и са лекували домашни любимци. Коронавирусът сега при хората е мутация на коронавирозата при животните, смята д-р Ядков. Животните не могат да заразят човека с вируса, но няма категорично становище може ли да стане обратното. През февруари в Хонконг бе доказан случай на стопанин, заразил кучето си с Коронавирус.  Как да предпазим домашните си любимци в извънредна ситуация като сегашната, вижте интервюто с доктор Миладин Ядков:

-Имате интересна теория за коронавируса?

-От много, много години короната си е по животните, но това е новото, че се получи мутация при човека и не се знае обратния ефект от човека на животното дали ще бъде, дали ще има такава мутация върху кучетата и котките.

Значи, кабинетът  ми е направен през 93-та година, и имам табло от тогава, на което се вижда, че това е Коронавирозата по кучетата,  както и по котките. 95-та година се разрази една епидемия в Пазарджик…Тя поразяваше червата, както и паровирозата и много често вървят заедно като заболяване.Коронавирозата е в две форми: или поразява червата интерит , или е тип 2, който засяга ларинкс, фаринкс, бронхи и т.н. По принцип и двете са съпроводени с повръщане и диария.

-Това е при животните? Едно и също ли е с хората?

Значи, то е един и същи вирус, но вирусите търпят много мутации, много промени. При животните се получава много често заразяване от самите хора, но обратния вариант не съм го наблюдавал.И при тези мутации, това вече са вариации на самия вирус, не могат да бъдат обхванати адекватно. Не се знае защото този вирус е нов вариант, нова мутация, не се знае дали ще се предава на животното, но това трябва да се проследява..

-Досега се говореше, че животните не са застрашени от коронавирус?

- Не са застрашени от човешкия тип, който е в момента. Но при тях си е нормално и при котките.

-Човешкият от животинския по какво се различават?

-Това е  разминаването в рнк-а информацията, има леки отклонения в самата верига. И при едно малко изменение, те навлизат в днк-то на приемника и започва матрицата да работи, да създава нови вируси. Те са рнк-а. Само една верига. Не са две вериги, както е ДНК-то.

-Как можем да предпазим домашните любимци?

Домашните любимци при симптоми, особено домашните животни до 6-ия месец, ако получат такава симтоматика на повръщане, на разстройство, отказ от храна, температура, която не винаги е показателна да се обръщат към лекар, за да се предприемат адекватни мерки. При хората са основно белодробни, а при тях е интерит, но е коронавирус. При кучетата  включително има белодробна форма

-Може ли всеки собственик на животно да му направи тест?

-Във всяка клиника, във всеки кабинет това може да се направи в рамките на 10 минути. Значи взима се пробата. За 10 секунди се разтваря в епруветката. С  гутатора се капват четири капки в прозорчето. След 10 минути излиза резултата. Една чертичка  е негативен, две чертички позитивен резултат.

-Сега има ли такава ваксина, която може да се постави на домашен любимец против коронавирус?

Имаше до преди 4 години, когато тази фирма „Фордоч“ се оттегли от Европа. Значи няма вирус, който да се лекува с лекарства. Вирусът влиза и излиза. Лошото е,ч е след себе си остава отворена врата, което е рисково за всякакви други патогенни организми, които могат да навлязат в тялото и при такава симптоматика е поддържаща терапия.

-В случая добрата новина е, че ако животното е заразено, не може да го предаде на човека?

-Не може. Но остава другия въпрос: Дали човекът няма да зарази животните при тази мутация на короновируса?

-И при тях ли има случаи на фатален край?

-Не, при тях, много рядко от коронавироса да умре животното, ако няма съпътстващи заболявания

-Какво можем да кажем полезно за хората в тази ситуация?

- Пазете си и домашните любимци. Цар Леонид беше казал на Спарта. Силните и смелите умират веднъж, страхливите и слабите всеки ден. Просто да имат отговорността пред себе си и обществото и домашните любимци, за да могат да бъдат здрави. И при съвместния живот с домашните любимци нека да съблюдават ежегодната ваксинация, прегледите при лекари и консултациите, които са необходими

Това, което мога да дам като съвет: има имуностимулатори, имуномодулатори, които спомагат за по-добра устойчивост на организма, за изграждане на имунитет и за засилване съпротивителните функции на организма.