Към момента няма установен теч на вредни вещества от ВМЗ-Сопот, съобщиха от Военнопромишления комплекс.

Във връзка със сигнал постъпил на 20 април от РИОСВ, свързан със замърсяване на река Манастирска, до момента не е установен теч на вредни химикали.

Още в първите часове след постъпване на сигнала, от ВМЗ са извършени редица проверки. Показателите от пречиствателна станция показват допустими концентрации съгласно нормите на заустваните води.

Държавният завод е в комуникация с РИОСВ и съдейства с всичко необходимо за установяване на източника на замърсяване.

Опазването на околната среда е първостепенен приоритет за ВМЗ. В инвестиционната програма на дружеството е заложено подобряване на параметрите на пречиствателната станция чрез закупуване на ново оборудване.

Голямо предприятие от ВМЗ-Сопот замърсява река Манастирска

Припомняме, че експерти от РИОСВ са установили замърсяване на реката от голямо предприятие от Военнопромишления, съобщиха от екоинспекцията. Замърсяването е установено, докато е извършвана планова проверка на предприятието, съчетана с провеждане на мониторинг на водите.

При проверката експертите установяват, че чрез канализационната мрежа на завода през пречиствателната станция за производствени отпадъчни води в река Манастирска - ляв приток на река Стряма се зауства смесен поток от отпадъчна вода и концентриран хромов разтвор.