Най-мощната геомагнитна буря на Земята от повече от две десетилетия се случи между 10 и 12 май и обрисува небето с цветни полярни сияния чак до Флорида и Мексико в изключително рядко явление.

НАСА: Северното сияние около 10 май е било най-мощното от 500 г.

Това е резултат от най-малко пет слънчеви бури, които удариха Земята едновременно, всички произхождащи от масивно слънчево петно, известно като активен регион 3664 (наричан още AR3664 и AR13664), тъмно петно ​​върху слънцето, повече от 15 пъти по-широко от Земята. Баражът от заредени частици се сблъска с магнитосферата на Земята, която ги насочи по линиите на магнитното поле към полюсите, генерирайки живи полярни сияния по пътя.

Най-важното е, че последиците от слънчевите бури пристигнаха няколко нощи след майското новолуние, когато нощното небе беше свободно от лунна светлина - правейки дори слабите полярни сияния по-лесни за наблюдение. 

Тъй като слънцето се върти около оста си веднъж на всеки 27 дни, слънчевото петно ​​изчезна около седмица по-късно, но не спря да произвежда слънчеви изригвания. На 20 май то излъчи слънчево изригване, оценено като X12, най-силното от септември 2017 г. То беше наблюдавано от космическия кораб Solar Orbiter на  Европейската космическа агенция.

Ето какво ще бъде времето през юни

AR3664/AR13664 сега става видимо отново, докато слънцето се върти - и отново ще бъде обърнато към Земята по време на новолунието на 6 юни. 

„Ще се подравни добре“, каза Райън Френч, соларен физик в Националната слънчева обсерватория (NSO) в Боулдър, Колорадо. „Веднага щом слънчевото петно ​​започне да се появява, ще влезем в прозореца на възможността [за гледане на сияния].“ 

Чудовищното слънчево петно ​​ще се появи отново в края на май/началото на юни, но когато слънчевото петно ​​достигне центъра на слънцето, от наша гледна точка системата слънце-Земя ще бъде най-свързана. Това е моментът, когато нашата планета е най-вероятно да бъде засегната от слънчево време, което потенциално ще доведе до ново проявление на полярни сияния на ниски географски ширини.

Новолунието на 6 юни изгрява точно 27 дни след 10 май, така че бъдете нащрек няколко нощи преди и след тази дата - само в случай, че се повтори екстремната геомагнитна активност от миналия месец. Ако полярните сияния се виждат близо до вас, ще трябва да се отдалечите от затъмняващите облаци и градските светлини, за да можете да ги видите, прогнозират от meteobalkans.

Дори след новолунието през юни все още може да има други шансове да хванете полярното сияние близо до вас тази година. Слънчевите петна се появяват по-често - и предизвикват по-мощни слънчеви изригвания - по време на пика на 11-годишния цикъл на активност на слънцето, известен като слънчев максимум. Учените подозират, че максимумът на текущия цикъл може вече да е в ход и да ни удря по-рано и по-силно, отколкото се предполагаше преди. Но няма да можем да определим точното време на максимума, докато не приключи и слънчевата активност най-накрая отново утихне.