Движението по пътищата е сложна реалност. В нея коли, камиони, колоездачи, тротинетки, че и пешеходци - на последно място, но не и по важност, ежедневно се разминават по улиците и кръстовищата на градове и села.

Правилата за движение би трябвало да са ясни и на шофьорите, и на пешеходците, но често възникват конфликтни ситуации. Предимство, което е отнето от шофьор на "зебра", без съмнение ще раздразни гражданин, предвижващ се пеш. Аналогично - хора, пресичащи на червено или в нарушение, ще възмутят водачите.

Именно поведението на някои от гражданите в Пловдив ядоса жена, която изрази негодуванието си в една от пловдивските групи във Facebook. Диляна Г. описва множество нарушения на свои съграждани, които наблюдавала по пътищата под тепетата.

"Това вече не се търпи - масово се минава от тротоара на пешеходна пътека, без дори да се огледат, някои дори не поглеждат към идващите коли!", отбелязва тя.

Ботев Пд със срамна загуба! Охрана прибра футболистите

Жената споделя, че това не е и най-фрапиращата гледка, на която е ставала свидетел. Тя разказва и за случаи, при които майки с колички и деца, преминавали зад коли, които изчакват на светофар.

"Научете правилата за движение по пътищата и се пазете активно", призовава пловдивчанката. Жената е на мнение и че властите трябва да санкционират пешеходците, които нарушават правилата.

"Време е вече полицията да почне да санкционира и пешеходците", заключава тя. Вижте цялата публикация на Диляна Г., споделена в мрежата:

"Уважаеми пешеходци, вие сте пълноценни участници в движението, моля, научете правилата. Защото това вече не се търпи - масово се минава от тротоара на пешеходна пътека, без дори да се огледат, някои дори не поглеждат към идващите коли!

Съученици на Явор и Ани: 5 години след завършването сбирката на класа ще е на гробищата

"И другото брутално е - майки и баби, тикащи детски колички с дете в тях, да минават зад колите, които чакат на светофар или преди кръстовище. Не ви виждат!! Научете правилата за движение по пътищата и се пазете активно. Време е вече полицията да почне да санкционира и пешеходците."

Наблюденията, споделени от жената, както и нейния призив, биват припознат от много други пловдивчани. Те също споделят, че са наблюдавали нарушения, извършени от пешеходци. Като отбелязват, че това поведение наистина е опасно. Вижте някои от коментарите на гражданите:

"Когато стъпят на пешеходната пътека, стъпват като на алеята на "Влюбените охлюви", независимо от променилия се цвят на светофара!", пише Яница С.

"Най- ми “харесват” тези със слушалки, забили поглед в телефона", добавя Анелия Г.

Тротоар потресе пешеходци и шофьори. Колите ли са виновни? СНИМКИ

"Когато доближаваш пешеходна пътека, трябва да намалиш скоростта. Това не го ли знаеш?", чуди се Деница Х.

"Пешеходците не бързат. Ако бързат, щяха да са с кола. Щом не бързат, ще чакат", краен е друг пловдивчанин.

"Едно време имаше постоянни семинари по училища, работни места и в други институции на тема "Пешеходци -  участници в движението".  Сега вече никой не го е грижа, че ще умре пешеходец", констатира Станимир Ц.

"Като стъпиш на пешеходна, трябва да спреш и да изчакаш спиране на автомобилите, не да се фучиш като торнадо, защото си с предимство ,а не с безсмъртиe", смята Светослав П.

Публикацията разкрива наболял проблем в движението по улиците, който крие реална опасност. Случаи на инциденти с пешеходци из цялата страна не са рядкост, но често причината е и отнето предимство на граждани. А гражданите, придвижващи се пеш, със сигурности има какво да кажат за поведението на водачите.

Неочаквана бележка изненада шофьор, блъснат на пътя СНИМКА