Повече от 30 % от жилищата в София са необитаеми, придоби са само с инвестиционна цел. Нужна е държавна и общинска политика, защото щели да се превърнат в „празни гета“. Тази теза развива арх. Явор Панев, който е ръководител на неправителствената организация „Оптимистас“, занимаващо се със стратегии за развитие на градската среда.

Според младия архитект от НПО-то добър бил опитът на Барселона с необитаемите жилища.

Ако чрез основните индикатори – сметки за ток, вода и газ, се установяло, че там не живее никой повече от две години, апартаментите се прехвърляли към жилищния фонд на общината за 10 години.

„Сред много богатите хора, които са си купили жилища в центъра на Барселона и някои от тях ги държат празни, общината вкарва да живеят представители от различни социални слоеве. Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности - обединени в многообразието. Това някак си не достига при нас в България и имаме усещане за криворазбрана цивилизация, новобогаташите се стремят да живеят изолирано, предимно в затворени комплекси“, развива версията си арх. Панев пред „Дневник“.

Той смята, че затворените комплекси са най-голямата грешка на София, защото изолирали бедните от богатите, а това не било редно.

„В такива комплекси, където са събрани много богати хора, дори се прави селекция с интервюта, за да влязат да живеят там. Интеграцията на различни социално-икономически слоеве на обществото е начинът да има жив град. Иначе ще се оформи стерилно общество“, подчертава архитектът от НПО-то.