Ресторантьорският бранш е далеч от възстановяване. Това заяви Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС. Ставката бе намалена на 9% заради пандемията от ковид и последиците от нея. Миналата седмица обаче премиерът Николай Денков коментира, че не вижда причина ДДС да остане намалено.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че са били провокирани от начина, по който се е изказал премиерът.

"Смятаме, че един министър-председател трябва да говори с цифри и да има анализи пред себе си, а не да казва - има голям или малък туристически поток. Ясно е и данните показват, че туристите тази година са повече спрямо 2022 г., но много по-малко от 2019 и началото на 2020 година".

Алибегов заяви пред БНТ, че секторът е далеч от възстановяване, защото щетите от ковид са огромни.

"От 24 месеца общо 10 ние бяхме затворени. 2023 г. е първата година, в която работим без ограничения. Европейската комисия по туризъм, когато свърши ковид, излезе и каза, че туризмът в Европа ще се възстанови до нивата на 2019 г, ако няма повече сътресения. Три дни по-късно започна войната в Украйна".

Алибегов посочи, че намаленото ДДС не е социална мярка, а е в подкрепа на бизнеса. Посочи, че в деня на въвеждането ѝ минималният осигурителен праг в ресторантьорския бранш е станал от 620 на 800 лв. и до момента е същият. Затова асоциацията на заведенията ще направи предложение към финансовото министерство прагът да се увеличи отново.

Заплатите в сектора са увеличени над 25% за последните две години, като причината е липсата на кадри, породена от ковид кризата.