E-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването й.

Агенция "Пътна инфраструктура" направи това уточнение по повод констатиран случай на купена винетка от пункт на партньорската мрежа на национален доставчик на услуги, в която е било посочено, че ще бъде активна до 30 минути.

Семейство си купи винетка, след 10 минути - глоба! Защо?

По случая е извършена незабавна проверка на пункта, в района на ГКПП "Кулата", като е дадено техническо предписание, изискващо – купуваните от конкретния пункт е-винетки да бъдат активни до 5 минути.

През следващите три месеца пунктът ще бъде под постоянен мониторинг и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на партньорския договор с Easypay, допълват от АПИ.

От там са категорични, че шофьорът, сигнализирал за случая, няма да бъде санкциониран, тъй като е коректен ползвател на републиканската пътна мрежа.

Припомняме ви, че семейство от Ямбол, прибиращо се от почивката си в Гърция, изпадна в абсурдна ситуация, защото платили за винетка, а после получили глоба, че са шофирали без валиден документ.

На границата хората си купили винетка, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно автомобилът на семейството бил спиран на няколко пъти и им били искани по 70 лева за нова компенсаторна винетка.