Злоупотребите с болничните листове налагат сериозна промяна в системата за плащането им, настоява бизнесът в България.

"Първите 3 болнични дни реално не ги плаща работодателят, както е по закон, а съвестните работници, които се трудят, вместо тези които се правят на болни", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него не във всички случаи е така, но феноменът все пак расте. Той посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Като пример Велев посочи Турция, където средно болничните дни са 3.

Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид плащанията от НОИ.

Велев заяви пред bTV, че злоупотребите с болничните листове растат, защото законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

Бизнесменът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3 300 отменени болнични листове.

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обаче изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите.

Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа.

По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи.

Брънзалов коментира, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност, не всички да горят.

"Ние като лекари не защитаваме лоши практики", настоя той.

Според него е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване.

Д-р Николай Брънзалов заяви още, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

На свой ред икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е "нечовешко и незаконно".

Тя подчерта обаче, че злоупотребите с болнични дни и средства трябва да бъде криминализирано.