"Цените на пазар "ден-напред" достигнаха пореден абсолютен ценови рекорд – средноаритметична цена от 361,26 лв./MWh и среднопретеглена цена от 367,25 лв./MWh! В осем от часовете цените надвишават 500 лв./MWh! Всичко това при продължаваща липса на дългосрочно предлагане и износ от порядъка на 1200 MW!".

Това обяви в специална своя позиция най-голямата работодателска организация у нас Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Обявиха мерките срещу поскъпването на тока ВИДЕО

"При тези ценови равнища не става дума за конкурентоспособност на индустрията. Не може да се говори дори за оцеляване на производствените предприятия. Самото функциониране на стопанството и държавата е застрашено!

Редица предприятия, значими работодатели и данъкоплатци, обмислят преустановяване на дейността си. Сред тях са и основни доставчици на медицински кислород за болниците. Всичко това се случва в разгара на четвъртата вълна на COVID. Водоснабдителните предприятия са изправени пред фалити – цената, на която закупуват електроенергията си е почти 5 пъти над планираната в бизнес-плановете им. Междуфирмената задлъжнялост нараства", се казва още в позицията им.

"На този фон сътресенията предстоят. Фючърсите за ноември за Унгария са от порядъка на 350 EUR/MWh, а за Германия – 332 EUR/MWh. Декемврийските фючърси за Гърция и Германия са на стойност от 350 EUR/MWh. При тези условия можем да очакваме цени у нас в зимните месеци от порядъка на 600 – 700 лв./MWh! Това е колапс!

Настояваме за предприемане на спешни мерки, за да се гарантира функционирането на икономиката и да се ограничи инфлацията, която е неизбежен ефект от екстремните цени на електроенергията!", казват още от КРИБ.