Правителството работи в посока всички граждани да имат електоренергия във възможно най-добрия ценови диапазон. Това каза на брифинг служебният премиер Стефан Янев.

В последните два месеца България има едни от най-ниските цени на електроенергията в Европейския съюз. По-ниски цени има само в Полша. Високите цени се дължат на икономическия подем след пандемията, на международни фактори, на които не можем да влияем пряко, още повече, че България е част от общия европейски пазар. Спазвайки тези правила, разликите в цените не могат да бъдат драстични. Все пак до момента успяваме да запазим едни от най-ниските цени в Европейския съюз. Това не ни успокоява, търсим вътрешните механизми, с които можем да подобрим българската система за производство, пренос и дистрибуция на електроенергия, заяви Янев.

Той представи приети днес мерки за справяне с проблема.

Съвместно с КЕВР е разработена схема за финансова компенсация на бизнеса. Възможността за такъв вид компенсации за предстоящите зимни месеци ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г. Надяваме се, че следващият парламент ще се занимае с тази тема, възможно е и чрез актуализация на бюджета и за тази година, за да важат тези мерки до края на годината. Парите ги имаме, но не можем да ги разпределим. Съществува механизъм, единствената особеност е, че разплащането трябва да стане през държавния бюджет – Бюджет 2022 или актуализация на сегашния през декември, посочи министър-председателят.

Той уточни, че финансовият ресурс за компенсациите е осигурен от свръхпечалбата на държавните дружества в енергетиката.

Министърът на финансите Валери Белчев поясни, че по предварителни разчети необходимата сума за финансовите компенсации е 600-650 млн. лева. Засега проблемът при нас е нормативен, инфорвира novini.bg. Трябва да намерим механизъм, по който да ги включим в бюджета възможно най-рано, било то в бюджета за 2022 г., било чрез актуализация на бюджета за тази година, отбеляза Белчев.