Българинът по традиция празнува Коледа със семейството си, но е склонен след това "да развърже синджира" за новогодишните празници.

640 хил. души ще посрещнат 2020 г. извън дома, като 120 хил. ще поемат отвъд границите, а 420 хил. ще се насочат към хотели, курорти и ресторанти у нас.

У нас новогодишните празници по традиция ще минат под надслов "ден година храни". Офертите за празничната нощ достигат до 280 лева само за вечеря и наздравица, сочи справка на "Труд". Още по-тъжна става картината, ако се плаща и нощувка.

За четиризвезден спа хотел се плаща средно 500 лева за три нощувки в курорти като Велинград, а в Пампорово и Боровец има и по 400 лв. с включена карта за ски. А за две нощувки броим по средно 300 лв. на човек. Най-предпочитаната дестинация Банско е изчерпала офертите си за най-добрите хотели и кръчми.

В Бургас петзвезден хотел предлага две нощувки за двама срещу 1398 лева. Във Варна има оферти от 90 до над 900 лв. В София кувертите за вечеря са средно по 170 лева.

Най-често в родните ресторанти в менюто е включено салата "Снежанка", катък, редена салата, маслини и яйце. Предястията са традиционните сармички, гъби, сухи мезета микс. За основно ресторантите разчитат на обичайното по-евтино пилешко с печен сос или свинско. В куверта са включени десерт, безалкохолно, вода и голямо питие. В 00.00 часа има и чаша шампанско за да си кажем "За много години".

Съседите ни обаче не спят и атакуват с оферти на двойно по-ниски цени. Именно те са най-търсените дестинации извън България за посрещане на новата година заради ниските цени, доброто обслужване и близостта им до страната ни, пише "Труд". В Гърция, Турция и Сърбия празникът излиза доста изгодно на нашенци.

В Белград цените на две нощувки в четиризвезден хотел започват от 220 лева на човек и достигат най-много до 260 лева, в зависимост от програмата на Новогодишната вечеря. В някои куверти тя не е включена и се доплаща по 15 евро на човек, но при условия за неограничена консумация на алкохол и традиционна сръбска маса, отрупана на места с цяло прасенце, печено на пещ.

В Македония залагат на обилна трапеза, жива музика, разрешено пушене навсякъде и обиколки из съседни градове. Пакетите за три нощувки и цените с транспорт започват от 300 лв. за Скопие и достигат до средно 350 лв. за Охрид. Хотелите там привличат нашенци с рецепти като тетовски пържоли в гювеч и отново наблягат на неограничена консумация на алкохол за разлика от хотелите у нас.

В Гърция най-ниските оферти струват по 280 лева на човек за две нощувки и 320 лева за три нощувки, но без екстри като спа. Така, че е въпрос на предпочитания, казват туроператорите. И гърците залагат на любовта на българите към гръцката музика, сиртакито и обилните трапези. И разбира се разходка по брега на морето.

В Истанбул за три нощувки в четиризвезден хотел има оферти по 250 лв. с включена празнична вечеря и пътуване с автобус. Една от желаните дестинации е Истанбул, където офертата на родна агенция е за 529 лв. на човек. В пакета са включени 3 нощувки със закуски в 5-звезден хотел в най-големия турски град, транспорт с лицензиран автобус с включени пътни и гранични разходи. Местният алкохол и безалкохолните напитки са без ограничение.