Всеки ще може да спести до 200 лв. от дължимите за година данъци, ако направи ремонт у дома си.

Облагаемите доходи на хората ще бъдат намалявани с направените разходи за труд във връзка с подобрения или ремонт в един жилищен имот в общ размер до 2000 лв.

Това гласят промени в данъчните закони, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, ако човек ползва цялото облекчение и похарчи 2000 лв. за труд на майстори, дължимите от него данъци ще бъдат с 200 лв. по-малко.

Новото облекчение ще може да се използва само за ремонта на собствени жилища в страната, които не са част от активите на фирма или едноличен търговец.

Към годишната си данъчна декларация собственикът на имота ще трябва да представи документ за платения труд, който съдържа номер, дата на издаване, имената на майстора или фирмата, техните ЕГН или единен идентификационен код от Търговския регистър, както и стойността на извършената работа. Ще трябва да представи и документ за плащането - касова бележка, разписка или банков документ.

Целта на промените е хората да декларират какви суми са похарчили за ремонт на дома си и така доходите на майсторите да излязат на светло. Предвидено е облекчението за ремонт на дома да важи и за 2020 г., затова е добре отсега хората да си искат документи за труда на майсторите и касови бележки, въпреки че текстовете още не са приети от парламента.