Служители на Национален осигурителен институт (НОИ) излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Те настояват за увеличение на възнаграждението им с поне 30% със задна дата.

„Това не беше протест, а предупредителна стачка. Колегите в НОИ събраха над 1500 подписа в цялата страна. За един час НОИ не работеше”, заяви в ефира на Нова Нюз главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той допълни, че от три години заплатите са вдигани само веднъж с около 8 до 10%, като и тогава това се случило под натиска на протест.

По думите му е необходимо да има бюджет и депутатите да гласуват адекватна политика по доходите за целия държавен сектор. „Заплатите на хората са заложници, тъй като нямаме бюджет”.

Според Костов са необходими 700-800 млн. лева за ръст на заплатите на целия обществен сектор, с минимум 10%, колкото е средногодишната инфлация тази година. 

"Ако нямаме редовен кабинет, отиваме пак на избори,  рискуваме да бъдем в същата ситуация като в момента. Можем да се окажем в ституация, в която действащият бюджет за 2022 е удължен, във финална процедура на бюджет 2024 и без действащ за 2023 г. Държавата е на стол с един крак от финансова гледна точка", категоричен е Любовсла Костов. 

Служители на НОИ в Пловдив спряха работа! Искат по-високи заплати