Готови сме с новия меморандум за подпомагане на земеделските производители. Призоваваме ги да се върнат на масата на преговорите. Очакваме ги да дойдат за разговор и да подпишем новото споразумение.

Започна протестът на земеделците, блокират над 80 точки КАРТА

 

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на брифинг в Министерски съвет, предаде Novini.bg. Това, което предлага правителството в меморандума: 

1. По отношение на законодателните промени, които секторът очаква, земеделците имат пълната подкрепа на правителството. Исканията им са справедливи. Подготвят се седем законопроекта, пет от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март. По част от тях Министерство на земеделието и храните вече работи с браншовите организации.

2. Правителството ще преговаря с ЕК, заедно със земеделските производители, по исканията им за облекчаване на новите изисквания.

3. Подкрепяме производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България.

"Исканията са им справедливи, имаме единомислие и вече се подготвят 7 законопроекта, които са в много напреднал стадий на подготовка. 5 от тях ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане", увери Денков. 

По отношение на загубите на земеделските производители за 2023 г., тази информация ни е необходима, за да разпределим по-правилно помощта. Готови сме да предложим опростен механизъм за подпомагане, но не и на печеливши фирми.

По думите му всеки ден, който преминава в протести, вместо в преговори и подготовка на споразумението ги забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ, могат да я получат. 

"Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от ЕК за новите мерки, които предлагаме", допълни премиерът. 

Очакваме земеделските производители утре в 18:00 часа за подписване на меморандума.

Земеделците нямат основания за протести! Неслучайно се организират преди ротацията