Русия е категорична, че ще приема плащания за газ само в рубли. Европейският съюз пък не спира да търси варианти изцяло да замести купуването на синьо гориво от Москва. Експертите са на мнение, че това е възможно, но ще отнеме много време и не се знае каква ще е цената. Все още не се знае дали и как ще се случва разплащането с Русия за природен газ в рубли. Сценариите за това са различни, но според експертите хаосът е неизбежен.

„Безспорно създава доста голяма техническа бъркотия, тъй като първо действащите отговори на всички тези страни са в долари, така че 60% глобално Русия продава в долари, останалото в евро. Има проблем и с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните– не може от нея да се купуват рубли”, обясни Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката.

Русия ще приема плащания за газ от "неприятелски” страни само в рубли. България е сред тях

„Има 2 хипотези – че оттук нататък цената в долари се прехвърля в рубли всеки ден за ден, когато се плаща. Другата хипотеза е, че се преправя договора и се слагат рубли. Тогава започваме да купуваме в рубли, което ще бъде доста по-рисковано”, коментира Явор Куюмджиев, бивш.-заместник министър на енергетиката.

Действията на Русия вероятно ще променят изцяло картата на газовите доставки, категорични са специалистите. Въпросът е обаче дали ще се намерят всички необходими количества синьо гориво.

Говорителят на Путин: България иска не иска, ще плаща руския газ в рубли

„Ако утре спре руският газ, за България и за Европа ще настанат много тежки времена по простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема - цена и технически възможности”, поясни Куюмджиев.

Положителното за България е, че е една от страните, които използват най-малък процент газ при производството на електричество, съобщи Нова.

Като възможни вносители на синьо гориво за Европейския съюз се обмислят също Канада и Австралия.

Няма да позволим Русия да иска рубли за газовите доставки