Едва ли има нещо по-тонизиращо през летните горещини от джин с тоник класическо питие, което всички обожават. Прочуто е с освежаващите си свойства и с приятния си вкус, който може да бъде и плодов. Джинът се предлага в класически вариант и с дъх на грейпфрут, ягода, портокал и краставица. Всяка една от тези разновидности е чудесен начин да внесем настроение в слънчевия следобед, когато се чувстваме лежерно и искаме да се ободрим. Питието е често използван компонент и за приготвянето на коктейли, които са пръв избор по барове и дискотеки.

С какво се характеризира джинът?

Той е питие с история, споделят от Сид Шоп. Той е част от актуалните тенденции при алкохолните напитки, при които също има динамика. Подходящ е за консумиране най-вече през лятото, когато е времето на плажните приключения, диско емоциите и любовта. Страстите са на висок градус и няма нищо по-подходящо от джин с лед, за да бъдат “охладени”… Той може да се пие по много начини, в това число и миксиран с безалкохолно. Предлага се и с плодов вкус любим вариант за дамите, търсещи сладост под всякаква форма.

Летни напитки като джина са популярни с това, че се предпочитат предимно от жени. Категоризирани като “дамски” питиета, те могат да се миксират с мента, за да е насладата от тяхното консумиране пълна. Хубавото при тях е възможността да се консумират под различни форми в чист вид, с безалкохолно, под формата на коктейл (Маргарита), с добавен плодов вкус и др. Специфичният вкус на питието е също много характерен, като той се асоциира с борова свежест, която се дължи на цитрусите, примесени с хвойна.

Каква е неговата история?

Зад всяка прочута напитка стои интересна история, която си струва да бъде разказвана. Джинът също носи след себе си своите сенки от миналото, напомнящи за неговия интересен произход и развитие. Свежата напитка е с холандски произход, а в превод означава “хвойна”. Според исторически сведения тя е била създадена през далечната 1650 година д-р Силвий прочут професор по медицина. Запознати обаче твърдят, че питието се е консумирало още през 16 век, когато поради ниската си цена и силното си алкохолно влияние е бил консумиран предимно от бедните хора в Лондон.

Защо да го изберем с вкус?

Днес имаме достъп до различни видове джин, а марки като Malfy, Whitley Neill, Bickens и Gordons го представят по стилен и достъпен начин. Добавени вкусове като грейпфрут, ягода, портокал и краставица подчертават още повече предимствата на това алкохолно изкушение, което и през лято 2023 ще е хит сред дамите и не само. Подходящо е за домашна употреба, но и за консумиране в заведения. С него често се правят летни коктейли, с които градусът на настроение става още по-висок. Не се учудвайте, ако го намерите и в розов цвят – това е само един от многото варианти, в които ще го открием на пазара.

Как да го пием?

Всяко питие се свързва с определена култура на консумиране. Джинът също не прави изключения, като най-добрите начини да му се насладим са следните:

  • комбиниране с тоник неразривната връзка между тези две питиета е епична и позната на хората от много време. Това съчетание се определя като “класика”, защото е любима за мъже и за жени. То може да включва и други добавки като резенче лимон и други ароматни есенции за още по-незабравимо сетивно преживяване;
  • в чист вид с времето отмина “модата” на това джинът да се пие с безалкохолно, включително и с кола. Днес все повече хора го консумират в чист вид или с добавени аромати лавандула, розмарин, бергамонт, лимонова кора и др. Когато напитката предлага контрасти и динамика със своя вкус, тя няма нужда да бъде смесен с други такива;
  • под формата на коктейл ботаническата бленда на алкохолното питие от хвойна го превръща във водеща съставка за приготвянето на разнообразни коктейли. Може да се смеси с Мартини и с друг видов алкохол, които в комбинация предлагат истинско пиршество за сетивата;
  • правилна температура джиндровата водка “обича” студеното, затова е редно да се сервира в охладена чаша, а ако се смесва с тоник същият да бъде предварително изстуден. Ако това не се случи, вкусът на питието няма да се разгърне напълно, а небцето ще изпита вкусово разочарование;
  • употреба с мезета свежото питие си подхожда с мезета като пушено месо, рибни продукти, сирена с ниска масленост и колбаси. Черният хайвер, киселите краставички и маринованите гъби също допълват вкуса му отлично. Ако искате да смесите напитката с нещо друго, можете да заложите на сок от портокал, лимон, череши и ябълки. Количеството е желателно да бъде 1:2 в полза на плодовия сок.

Хвойновото питие е спечелило симпатиите на милиони хора по цял свят. То е приятно на вкус, може да се открие с различни плодови аромати, да консумира у дома и по заведения. С него никога не може да се сгреши, защото предлага разтърсваща бленда от вкусове, която ще се хареса и на най-претенциозния човек.

Какви коктейли могат да се приготвят с джин?

Рецепти за коктейли с този вид алкохол има в изобилие. Повечето от тях могат лесно да се приготвят и в домашни условия, като за целта е нужно да си набавим предварително съставките. Ето кои са по-популярните миксове:

  • Том Колинс за направата му са нужни лимонов сок, сироп, газирана вода и джин. Газираното питие е емблематично, а това го доказва появата му още през 1876 година. Важно е да се добави лед към сместа, която се разклаща много добре в шейкър, за да се смесят добре компонентите;
  • Брамбъл тук намираме хармонична симбиоза между кисели и сладки вкусове. Коктейлът е много известен и се предлага във все повече барове по света. За приготвянето му се използват 40 мл джин, 20 мл захарен сироп, лимонов сок и крем дьо мюр. Може да се гарнира с лимонова кора и горски плод;
  • Негрони леко горчивият оттенък на питието му придава автентичност, която не може да се сбърка. Идеята за направата на този коктейл се ражда още през 20 век, а за да е вкусът му наистина перфектен са нужни хвойнов алкохол, Campari, сладък вермут и портокалова кора. Всички течни съставки са по 30 мл, а накрая се добавя и лед, след което сместа се разбърква.

Изберете джин с вкус за това лято и се усмихнете на задаващото се топло време. Насладете се на всяка глътка и нека слънчевите емоции започнат сега!