През 2023 г. ще има намаляване на темпа на ръста на цените. Това ще се дължи на негативни процеси, като например на очакванията за забавянето на икономическия растеж. Това сподели в икономистът Стоян Панчев.

По думите му обаче по-лошата новина е, че инфлацията ще продължи между 5 и 10 години.

Историческите данни показват, че преминат ли се едни фази на ръст на инфлацията, периодът за спад на инфлацията се удължава, т.е. около 10 години ще имаме завишена инфлация, посочи експертът, като уточни, че през определени периоди тя хем ще се покачва, хем ще спада.

Ще бъдем свидетели на завишена инфлация в следващите години

Отбеляза ощe, че трябва да видим много сериозна рецесия или да имаме голям технологичен пробив в доставянето на енергия, което кардинално да свали цената.

Панчен обясни, че е скептичен за поставянето на таван на цените, тъй като това е само временно решение на проблема. Вместо таван на цените той посъветва държавата да наблегне на ваучерите за храна, които определи като добра мярка в условията на растящи цени.

ЕК одобри отпускането на 1,37 млрд. евро за България

Икономистът отчете, че друг начин да се бори инфлацията е да се търсят решения за намаляване на бюджетния дефицит, тъй като колкото по-висок е той, толкова по-осезаема ще става инфлацията.

За финал той призова хората, работещи в частния бизнес, да поискат увеличение на заплатата си от своите работодатели.

Ако откажат, продължавайте да настоявате. Бъдете смели, посочи той, припомняйки, че растежът на инфлацията задминава този на доходите ни.