Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това означава, че няма да спре да брани сектор "Земеделие", няма да се откаже да посочва пропуските на институциите, да отбелязва грешките им и да настоява за промени, пише в позиция на НАЗ до медиите.

"Липсата на отношение и мерки през последните месеци, във връзка с дестабилизацията на сектора, е не просто грешка. Това е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие", се казва още в изявлението. 

НАЗ цитира данни, според които България има над 35 млн. декара обработваема земя, повече от 15 000 земеделски производители, изплатили рентни за над 2,5 млрд. лева, произвели продукция за над 7 млрд. лева за годината (инвестиции пряко в икономиката на България) и получили 0 лева помощ от страна на държавата във връзка с последиците от войната в Украйна. "Все още сме в очакване на нови пазари и действия по отношение на олекотяване на административни тежести", заявяват от НАЗ.

Асоциацията допълва, че всички тези цифри са постигнати въпреки изпълненията на задължителни стандарти, зелена сделка и още куп други изисквания. "Сектор "Земеделие" осигурява над 100 000 работни места и неговият крах предвещава сериозни икономически и социални проблеми", съобщава НАЗ и апелира отговорните институции за реформи и подкрепа.

На 5 септември асоциацията е изпратила декларация до Министерство на земеделието и храните. Ето и пълният текст на документа:

Декларация за оцеляване на сектор "Земеделие"

С настоящата декларация Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява отговорните институции да вземат мерки срещу кризата, в която се озова сектор "Земеделие". 

В момента се намираме на прага на втора поредна и изключително тежка година. На първо място, няма как да не отбележим, че последиците от войната в Украйна неминуемо оказват сътресения на пазара. Тази година се наблюдава голям скок в себестойността на продукцията, дължаща се на повишените разходи, както и многобройните европейски изисквания, които земеделските производители са задължени да изпълняват. Себестойността на продукцията обаче не се намира в корелация с цената на международните пазари. Другият важен фактор, който пречупва земеделските производители, е ограбването на възможността за пазар на европейско и дори световно ниво. 2023 година е тежка финансово и заради огромният натиск на изисквания спрямо сектора, по отношение на зелената сделка, изпълнявана от всички европейски фермери.

Тези фактори доведоха до тежката ситуация, в която се намира секторът, и необходимостта от взимането на навременни мерки за спасяването му.

В момента предстои жътвата на две важни култури – слънчоглед и царевица. На прага е и приключването на забраната на украински внос и сме силно обезпокоени дали тя ще се удължи. Към това бихме искали да напомним също, че зърно по складовете има и от миналата година.

НАЗ изразява силното си безпокойството за земеделските производители, тъй като голяма част от тях са пред финансов колапс, изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат следващата стопанска година. Много от тях са притиснати от ниските добиви, породени от тежките климатични условия тази година.

Крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници. Загубата на един земеделец е загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика.

Сектор "Зърнопроизводство" е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение рефлектира продоволствената сигурност на Република България. 

Липсата на каквато и да било държавна подкрепа за сектора, липсата на категорична позиция от страна на институциите и стремеж за спасяването на земеделския сектор обезкуражават българските стопани. 

Във връзка с гореизложеното, НАЗ настоява за спешна среща с министър-председателя на България, Николай Денков, Министерството на земеделието и Министерството на финансите, както и изслушване пред Комисията по земеделие. 

НАЗ заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава сектора и своите членове. Нашият призив е да се обърне внимание на тези сериозни предизвикателства и да се насърчат усилията за намиране на решения и подкрепа. Очакваме в тази трудна година, за всички нас, държавата да застане до гарантите на своята продоволствена сигурност!