По кредитен рейтинг изпреварваме всички други Балкански държави. След кризата в КТБ успяхме не само да възставновим кредитния рейтинг, а и да увеличим перспективите. Нашите партньори ни имат доверие. Това е добра отправна точка за дебати за бюджета. По-големият кредитен рейтинг е предпоставка за развитие през следващата година.

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3.

Според агенцията повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването на България към Механизма на валутния курс II е стабилен. Повишеният кредитен рейтинг на България е поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите.

Премиерът Бойко Борисов също коментира новината.

"Стандарт енд Пуърс е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас", каза той.

"Преди година никой не вярваше, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на Еврозоната. Това означава стабилни финанси. Това означава стабилна банкова система, контрол върху банковата ни система. Показваме стабилен напредък. Това е посланието към нашите приятели център-дясно. Благодаря на Иван Костов, направи прекрасно интервю, той даде точни оценки по много теми", каза Борисов.