Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предупреди за рязко повишение на цените на тока за бита от началото на 2024 г. Причините са предлаганите промени в Закона за енергетиката, според които от 2026 г. всички битови потребители трябва да купуват електроенергия на свободния пазар.

Законопроектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергията до края на 2023 г. при запазване на регулираната цена за битовите потребители до 2026 г. Предлага се и преходен пазарен модел, който ще действа до въвеждането на свободен пазар на едро и на дребно.

„Булгаргаз” предложи цена на газа за септември

КЕВР обаче настоява това да стане поетапно в продължение на няколко години, а не изведнъж от 2026 г. Според регулатора предложеният модел може да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още от 1-ви януари 2024 г. или отложено най-късно от 1-ви януари 2026 г, пише БНР.

В своя позиция КЕВР иска балансирано изменение на цените за домакинствата до изравняването им с цените на свободния пазар, за да не се стига до сътресения, особено в настоящата нестабилна геополитическа ситуация и търсенето на енергия в световен мащаб.