Почти всички мезетата за Коледа ще са от вносно месо!

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов обяснява, че почти цялата импортна суровина се използва основно за производството на колбаси, а българското месо - за директна консумация.

"Страната ни е основно вносител на месо, а изнасяме месни продукти, но в много малки количества", казва той и допълва, че това са основно страните, където има големи български общности като Германия, Великобритания, Кипър, Гърция.

Най-много внасяме, и то основно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме немалки доставки от Испания, Белгия, Нидерландия.

Внасяме не само заради срива, породен от пандемията от АЧС, а защото не могат са покрият нуждите на страната от месо от собствено производство. Българското месо на нашия пазар задоволява около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация.

Връща ли се чумата? Избиват стотици прасета в пловдивското Радиново

Потвърдиха за огнище на птичи грип край Пловдив!

Купуваме от чужбина и много говеждо месо, като там делът на импорта е поне 80%. Единствено почти не внасяме пилешко.

"У нас вече се отглеждат хубави породи месодайни говеда, но и то отива основно за прясна консумация през транжорните и ресторантите", пояснява Урджанов пред "Монитор". По думите му това е много скъпа суровина и много трудно достига за производство на колбаси у нас.

Според председателя на АМБ основният проблем на сектора в момента са високите цени на тока и горивата. Той припомня искането на бранша да се въведе единна ставка от 9% ДДС за всички храни, като по този начин ще се гарантира да няма срив в потреблението и ще се подпомогнат производителите.

По данни на земеделското министерство в България през 2020 г. е произведено 20 316 тона червено месо - с 15,4% по-малко в сравнение с предходната година. То представлява 21,8% от общо произведеното червено месо в страната. Свинското месо във фермите намалява с 40,2% и заема 9,9% от общо произведеното месо в стопанствата. Делът на месото от говеда е 51,4%. Произведено е с 6,9% по-малко говеждо месо спрямо 2019 г.

През миналата година в страната са работили 78 кланици - със 7 по-малко в сравнение с 2019 г. Произведеното месо в кланиците е 72 821 тона, или със 17,1% по-малко от предходната година.