Пазарът в Димитровград през годините се бе превърнал в синоним на изгодна сделка. Продавачи на най-голямото тържище на открито в страната обаче споделят, че в последно време стоките са поскъпнали сериозно, а намаление на цените скоро не се очаква. Поради това се наблюдава и голям отлив на клиенти.

Пътят на много от марковите чанти в модните магазини на Западна Европа започва в една от фабриките в Димитровград. Пламен Цонев управлява производството вече повече от 20 години. Основният проблем при него е липсата на работна ръка. А сега вече и непредсказуемите цени на материали и енергия.

"Ако преди 2 години ние плащахме средно 10 до 15 хиляди, в най-тежките месеци до 17 000 за електроенергия, сега справката показва за последния месец - 38 000 лева, като той е най-тежкият. Най-много ние плащаме за отопление и охлаждане. Имаме 8 декара производствени помещения", казва той пред Нова тв.

100% от произведеното във фабриката се изнася и е част от колекциите на световните модни марки. Цените на артикулите за следващия сезон вече са договорени, а в тях не е калкулирано поскъпването на електричеството.

"В момента ние няма как да кажем: "Извинявайте, ще ви увеличим цената с евро или две", като имайте предвид, че цената на изделие е 10-15 евро, това е близо 10 на сто по-висока цена. Не че те няма да я приемат, но не сега, защото те вече договарят цените на техните колекции по нашите цени, които сме им дали", обяснява Пламен Цонев.

Все пак в предприятието не очакват да стигнат до фалит. Ще разчитат на натрупани финансови резерви и помощ от държавата.

"На нас ни е нужна може би някаква помощ в следващите 3-4 месеца докато изкараме до май да договорим новите цени. Гледах за миналите два месеца, за сметките около 65 000 лева на нас са ни възстановили около 8 000, на всеки мегават 110 лева", пресмята Цонев.

Дори и при успокояване на цената на енергоносителите обаче поскъпването на този вид стоки ще продължи и в следващите години, макар и с по-ниски темпове.

"Търсенето продължава да съществува, има го. От този момент нататък аз не смятам, че има някаква страшна опасност", коментира управителят на фабриката за чанти.

В нея залагат при офертите си към партньорите на качеството и затова смятат, че дори и на по-висока цена, работа ще имат.