Българската асоциация на заведения изразява острото си възмущение от информацията за полицейски произвол и многочасови обиски на „голо“ на клиенти в пловдивското нощно заведение „Bushido“.

Нашите колеги, част от техния персонал и клиенти застанаха с имената си и разказаха за ужасяващи сцени по време на акция в обекта. Настояваме за щателна проверка на действията на полицаите и за строги наказания при доказване на превишени от тяхна страна права. Още повече, че според изнесената до момента в медиите информация, след проверка на над 400 човека е открит 1 грам марихуана и по-малко от грам неустановено все още вещество. Информация, която не се отрича от МВР Пловдив. Както не се отрича и че хора са събличани голи, за да бъдат претърсени.

Потърпевши от полицейския произвол в пловдивски клуб: Държаха ни като заложници, събличаха ни голи ВИДЕОНасила ме накараха да бъда поемно лице, съблякоха жена чисто гола пред очите ми, беше отвратително, разказа служителка от персонала на "Bushido"

Колегите ни от „Bushido“ вече са подали сигнал в прокуратурата и се надяваме всички подробности по акцията да бъдат изяснени, а виновниците установени и наказани. Призоваваме и всички, които се чувстват засегнати от действията срещу тях също да се обърнат към компетентните органи и да търсят справедливост.

Според юристи, с които БАЗ направи спешна консултация в случая имаме не само превишаване на права от страна на служителите на реда, но и грубо нарушаване на човешките права, защитени от Европейската конвенция за правата на човека /ЕКПЗЧОС/, като право на личен живот, неприкосновеност на личността, право на свобода и сигурност, липса на ефективни средства за защита и др. – Чл. 3, Чл. 5, Чл. 6, Чл. 7, Чл. 8, Чл. 10, Чл. 13, Чл. 17! 

И това се случва в 21 век, в страна член на Европейския съюз!

Бихме искали да заявим също, че Българската асоциация на заведения е твърдо против разпространението и употребата на наркотични вещества не само в нашите обекти, но и като цяло. За изясняване на това кой пласира и кой купува дрога обаче има съответните процедури за разследване и събиране на доказателства. Нека виновните бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона. Но не приемаме невинни клиенти, служители и собственици да бъдат подлагани на тормоз без да имат касателство към такава дейност.

И не на последно място – подобни акции с откровено съмнителни крайни резултати, водят до сериозни материални загуби, отлив на клиенти и персонал и рушене на граден с години имидж. Тенденциозното отношение към нощни заведения, унижаването на клиенти и грубото погазване на човешките права в никакъв случай не може да се приеме за превенция.

В тази връзка настояваме за поемане на лична отговорност, ако е необходимо и с оставки на Министъра на МВР, Главния секретар на МВР и директора на ОД МВР - Пловдив.

Припомняме, по унизителен начин над 400 души бяха подложени на нечувано унижение в пловдивското нощно заведение „Bushido“. Акцията е стартирала в 1.30 часа, когато пред клуба спират пет полицейски буса, от които слизат близо 50 униформени. Част от тях са с маски, а някои с бронежилетки. Начело на операцията е началникът на отдел „Наркотици” в ОД МВР Тодор Гарджев. Полицаите нареждат на диджея да спре музиката и да светне лампите. Предупреждават персонала, че партито е приключило и започват да проверяват личните документи както на персонала, така и на клиентите. Междувременно входовете на „Bushido” са блокирани и никой не може нито да влезе нито да излезе.

Полицаи съблякоха 400 души в пловдивски клуб, държаха ги 5 часа под ключ ВИДЕОСвидетели разказват за брутален полицейски произвол. Полицията - рутинна акция!

Нарушени са следните членове от ЕКПЗЧОС:

Чл.3 - Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание.

Чл.5 - Βсеки има право на свобода и сигурност. Никой не може да бъде лишен от свобода, освен в следните случаи и по реда, предвиден от закона:

Чл.6 - Βсяко лице, при решаването на правен спор относно неговите граждански права и задължения или основателността на каквото и да е наказателно обвинение срещу него, има право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок, от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона.

Чл.7 - Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което в момента на неговото извършване не е било квалифицирано като престъпление по националното или международното право. Не може да бъде налагано наказание по-тежко от това, което е било предвидено за съответното престъпление в момента, когато то е било извършено.

Чл. 8 - 1. Βсеки има право на неприкосновеност на личния и семейния си живот, на жилището и на тайната на кореспонденцията. 2. Намесата на държавните власти в упражняването на това право е недопустима, освен в случаите, предвидени в закона и необходими в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност или на икономическото благосъстояние на страната, за предотвратяване на безредици или престъпления, за защита на здравето и морала или на правата и свободите на другите.

Чл. 10 1. Βсеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата на всеки да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от държавните граници. Този член не забранява държавите да подлагат на разрешителен режим радио- и телевизионните компании и производителите на кинематографична продукция.

Чл. 13 - Βсеки, чиито права и свободи, провъзгласени в тази Конвенция, са нарушени, има право на ефикасни правни средства за тяхната защита пред съответните национални власти, дори и нарушението да е извършено от лица, действащи при упражняване на служебни функции.

Чл. 17 - Никоя от разпоредбите на тази Конвенция не може да се тълкува като предоставяща правото на някоя държава, група или лице да осъществява дейност или действия, имащи за цел разрушаването на което и да е от правата и свободите, предвидени в тази Конвенция, или ограничаването им в по-голяма степен от предвидената в Конвенцията.