Цените на петрола отново започнаха да се повишават в днешната търговия, след като ден по-рано достигнаха рекордни стойности от почти десетилетие, но впоследствие спаднаха сериозно, съобщават световните агенции.

Инвеститорите следят хода на войната в Украйна и съпътстващите я санкции срещу Русия, които вещаят неминуемо прекъсване на руските петролни доставки.

 Малка надежда за баланс на пазара дава възможността за постигане на ядрена сделка с Техеран, което би извадило на пазара милиони барели ирански петрол. Засега страните от ОПЕК+ се въздържат да повишат по-рязко добива, което допълнително помпа цените.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, с доставка през май се покачиха с 2,06 процента до 112,52 долара за барел. В хода на търговската сесия максималната достигната стойност беше 114,23 долара.

Американският лек суров петрол с доставка през април се покачи с 2,2 процента до 110,04 долара за барел, а по-рано през сесията достигна 112,84 долара.

Новините за покачване на цените на международните пазари доведоха до огромни опашки по българските бензиностанции, независимо от уверенията, че запаси от горива има, доставките не са прекратени, а цената няма да скочи рязко.

Ерген - мерген, 3 лева са си 3 лева! Краставицата още е по-скъпа от бензина