Нов мораториум върху плащането на банковите кредити не е разумно да се очаква, защото това ще доведе до подценяване в баланса на банките на риска, който носят клиенти в затруднение, което ще увеличи риска за финансовата стабилност.

С последното удължаване на срока през декември беше решено да се включи 9-месечен лимит на продължителността на индивидуалните мораториуми, освен това банките ще трябва да започнат да заделят капитал, когато клиентите им вече не могат да изпълняват своите финансови задължения. Това е становището на Европейския банков орган, цитирано от Франс прес.

Нов кредитен мораториум не се задава. При липса на доходи – какво да правим?

А срокът, в който физическите лица и фирмите могат да поискат отсрочване на плащанията по банковите си кредити, изтече вчера, като крайният срок за получаване на одобрение от страна на банките по Реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества е 31 март 2021-а.

Това е второто поред удължаване, след като през юли срокът беше променен и тогава клиентите на банките получиха още 90 дни (до края на септември 2020 г.). Максималният срок за отсрочване на кредити е 9 месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване.

От Европейския банков регулатор подчертават, че оттук нататък банките трябва да подкрепят икономиката с щедро отпускане на заеми, а клиентите им да бъдат третирани еднакво.

Банкерите смятат, че е важно банките да управляват умело риска, тъй като става все по-ясно, че не всички клиенти ще могат да обслужват дълговете си.

Над 8 млрд. лева отложени задължения в България

Досега от мярката са се възползвали множество засегнати от пандемията домакинства и фирми. Според последните данни в бюлетина на Асоциацията на банките към 31 декември 2020 г. са подадени общо 108 211 искания за задължения с брутна балансова стойност 8,76 млрд. лева. От тях са одобрени 89 478 броя за 8,074 млрд. лева.

Предприятията са подали 13 506 искания за отсрочване на обща стойност 6,819 млрд. лв., като от тях са одобрени 12 354 искания за 6,365 млрд. лева. От домакинствата са подадени 94 705 броя искания за 1,94 млрд. лв., от които са одобрени 77 124 броя на стойност 1,709 млрд. лева.