Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията, каза че се надява ресторантите наистина да отворят на 1 март.

"А това ще бъде едно много скъпо начинание, след няколко месечна пауза. Трябва да се задействат трудовите договори и ресторантите да бъдат отново заредени със стоки", посочи той пред Нова тв.

Затова не всички собственици планират да започнат отново работа, прогнозира той.

"Тези, които са освободили персонала си, трудно ще могат да си върнат обратно служилите", посочи той.

А собствениците пък не знаят дали хората няма да изпитват прекалено голям страх, за да се престрашат да станат отново техни клиенти.

Никаква еуфория не е завладяла Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански, защото волята на премиера за отваряне от 1 март все така зависи от данните на Националния щаб.

"Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече", коментира той.

И точно заради подобни анализи, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне на първи март.

"Първо защото персоналът е отдавна освободен", обясни Аджев.

Сметките му не излизат, защото той не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби.

"Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни", коментира Аджев.

Ресторантьорите искат гаранции и точни условия, при които може да се се стигне до ново затваряне.

Премиерът зарадва ресторантьорите: На 1 март отваряме заведенията! ВИДЕО

Да се отворят заведенията, стадионите... Да се върнем към нормалния живот!