Прогнозата за горещо време засили интереса към климатиците. Когато климатикът е инверторен, той по правило не се изключва и се оставя да работи денонощно. Прозорците се отварят само, за да се проветри и след това се затварят, за да може помещението да се аклиматизира.

Температурите това лято ще се доближат до тези от лятото на 2000 г. - най-горещото време през последните 30 години. До към 43 градуса се очакват в събота и неделя и тогава стойностите ще бъдат най-високи.

Шестима пловдивчани колабираха заради жегата в града

„Хиперинверторните климатици могат да влязат в консумация под сто вата на час, с което попълват само температурните загуби реално“, обяснава техникът Огнян Личев. 

Един киловат електронергия е двайсет стотинки, пише БТВ. Сто вата на час разход на климатика прави две стотинки на час. За двайсет и четири часа - четиресет и осем стотинки, но това е при най-добрите, така наречи хиперинверторни климатици.

 „От по-ниския ценови клас не могат да достигнат такива стойности“, допълва техникът.

Триста вата на час означава, че климатикът ви харчи ток за шест стотинки на час, а за двайсет и четири часа - един лев и четиресет и четири стотинки. За една седмица - десет лева. Толкова би струвала горещата седмица, ако се охлаждате с климатик и той работи непрекъснато.