Всеки втори хотелиер е имал намерението да намали цената на пакетната услуга през февруари, а в 44 на сто от случаите - и на нощувката. Над половината от браншовиците пък са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Това сочат резултатите от анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване, проведено от Националния статистически институт (НСИ).

По отношение на наетия персонал 20.5% от ръководителите посочват, че са пуснали своите служители в неплатен отпуск, следват ги мениджърите, чиито персонал е в платен отпуск - 13.5 на сто. На близо 11% пък им се е наложило да освободят подчинените си.

Докато 10.5 на сто от мениджърите са се възползвали от опцията за "преминаване на непълно работно време", 5.7% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а малко над 4 на сто са преминали към дистанционната форма на работа.

Въпреки препятствията пред сектора, причинени от COVID пандемията, едва една трета от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин коментира пред "Монитор", че това се дължи на факта, че решението на здравния министър не забранява напълно работата на местата за настаняване, а единствено я ограничава.

"Силно осакатени сме - не работят спа центрове, фитнеси и конферентни зали, гостите трябва да се хранят по стаите. Плащаме осигуровки, ВиК, енерго и кредити към банки, а всъщност не получаваме помощ", подчертава той и допълва, че част от браншовиците са се възползвали от традиционните схеми като 60:40 и 80:20, които обаче са ефективни единствено при работещ бизнес.

Ограничаването на услугите, предлагани в хотелите, повлия силно и на резервациите. Същият ефект се наблюдаваше и в края на януари, когато стана ясно, че у нас трябва да се влиза с PCR тест. Така цената на почивката в родните курорти скача почти двойно, заради което чуждестранни туристи масово отменят резервациите си.

"Целият бранш страда от липсата на хоризонт и предвидимост", категоричен е Бистрин.