В кризата около COVID-19 се наслагва и проблемът с лошата реколта. Както прогнозираха хлебарите, цената на хляба се увеличи.

Пред Нова тв председателят на УС на НБСХС заяви, че става въпрос за повишение с около 9-10 стотинки.

"Имаме покачване на енергията, петрола, транспорта и много други разходи. Никой не коментира това. Не мога да кажа  колко трябва да е реалната цена на всеки производител. Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена. Моята препоръка към търговците е той да бъде изложен в "зелените" коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената", заяви Мариана Кукушева.

По думите й, пандемията е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното.

Кукушева настоя, че хората, които работят в заводите за производство на насъщния, са на първа линия.

"Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на полицаите. Когато държавата повиши заплатите им, ние нямаше как да не отговорим на изискванията на пазара на труда и го направихме", каза още тя.

Повишаването на цената на хляба обаче няма да намали консумацията му, твърдят пловдивчани. На този етап само някои производители са направили малки корекции нагоре.

"Има колеги, които предприемат корекция на цената. Ние все още се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, за да не създаваме допълнителен стрес в тази обстановка", каза Нестор Куцев, собственик на пекарна в града под тепетата.

В Благоевград, въпреки увеличението в цените на суровините, хлябът не е поскъпнал, но само засега.

"Цената на хляба всички знаят кога се увеличава – февруари или март, когато се повиши цената на пшеницата", поясни хлебопроизводителят  Димитър Бакалов.

За увеличението хлебопроизводителите в Благоевград очакват да е в рамките на няколко стотинки.