Членовете на браншовата камара "Пътища" излизат днес на протест в цялата страна, за да поискат от държавата перспектива за бранша.

Протести ще има във всички области, на ключови точки от пътната инфраструктура, а в София хората ще се съберат пред Министерския съвет от 16:00 до 17:00 ч.

"Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме", обяви председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков.

"Протестът беше организиран, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния период, има забавяне и по доста други дейности в Агенция "Пътна инфраструктура", не сме получавали пари от доста време и не се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности", напомни Чайков.

"Проблемът е достатъчно сложен и страните преди доста време тръгнаха от диаметрално противоположни позиции", допълни той.

Чайков очаква среща с премиера Стефан Янев, на която да обсъдят частично предложение за финансова и правна рамка, която да гарантира цялата стойност на дължимите от държавата към фирмите за свършена дейност суми, които са 870 млн. лева - фактурирани и сертифицирани дейности, и "някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на започнатите ремонти".

По думите му ще има зимно поддържане на пътищата, но за фирмите е важно първо да тръгне ефективно плащането, за да се подготвят за зимата и да получат перспектива от страна на държавата.

Работна група ще мисли как да се изплатят парите на пътните фирми