"Продължаваме промяната" излезе с обръщение във Facebook, в което успокоява, че небитовите абонати ще получат този месец доста по-ниски сметки за електричество.

"Значително по-ниски фактури за ток през февруари ще получат небитовите потребители на електроенергия - детски градини, училища, манастири, общини, производители, хлебопекарни, офис сгради, предприятия и заведения. В тях ще бъдат отразени компенсациите за месеците декември и януари", успокояват от формацията на премиера Кирил Петков.

От ПП уверяват, че "Министерството на енергетиката подготвя допълнителна информация, с която да разясни въпросите относно компенсациите".

Министерството на земеделието пък разработвало намаляване на цената и на дървата за огрев, която да се доближи до нивата през лятото.

"Спрямо бюджетната рамка за 2022г. Mинистерството на финансите предвижда: 481.5 млн.лв. за компенсиране на разходите на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи и за компенсиране на небитови крайни клиенти; 450.0 млн.лв. за компенсация за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022", уверяват още от ПП.

Управляващата партия уточнява още, че ще бъде осигурено и допълващо финансиране за тези мерки и за сметка на фонда "Сигурност на електроенергийната система".

Съобщението с изброените мерки за компенсация на граждани и бизнес на фона на галопиращите енергийни цени, бе публикувано от името на цялата формация на страницата й в социалната мрежа, след като дни наред общините се оплакват от поскъпването на ел. енергията и въвеждат режим на уличното осветление, а от Светия синод поискаха манастирите да не бъдат приравнявани на бизнеса като потребители на промишлен ток.

И Бачковският манастир пропищя от тока. Без парно в хотелската част!

Оплаквания от последните сметки за ток валят, както от училища, така и от бизнеса - от едрия до най-малките семейни фурни.

Малък бизнес, а големи сметки за ток. Хлебопроизводители пред фалит!

За 16 кв. м в общежитие – 450 лв. сметка за ток. Студенти на студ и в стрес!