Колосални сметки за ток за декември са изненадали студентите, обитаващи университетските общежития. Причината - жилищните сгради към ВУЗ-овете всъщност са регистрирани на свободния пазар като всеки бизнес.

450 лв. за тока в стаята си ще трябва да плати Джем Осман например, като в блока на Софийския университет, който обитава студентът, има и други подобни сметки.

Джем живее сам в стаята, след като съквартирантът му се е изнесъл заради онлайн обучението. Използва само хладилник, лаптоп и рутер за интернет, както и електрическа духалка, понеже парното не топли. С останалите разходи за наем, вода и ток в общите части сметките му за декември стават близо 500 лв.

За сравнение 450 лв. струва наемът на студио в същия квартал. В него спокойно могат да живеят двама студенти, дават се напълно мебелирани и са ново строителство. И най-важното - в тях сметките за ток са като за битови потребители.

А стаята, за която Джем ще трябва да плати 450 лв. за септември, е с около 16 кв. метра площ.

"Не е много луксозно, но не е и от най-западналите блокове. Има дограма, ламинат и бели стени. Има две бюра и две легла, които са наистина стари", разказва младежът пред "24 часа".

Единственият истински проблем реално е слабото парно, което налага Джем да използва духалка, за да не мръзне.

За шокиращата сметка за ток студентът разбрал от домакинката на общежитието.

"Дойде да провери дали не копая криптовалута и това да води до високата сметка", разказа Джем. Заедно изключили всички уреди и електромерът спрял да върти, което значи, че е в изправност.

Съветът на домакинката бил да си спре хладилника и да го замени с кошница на прозореца, където да съхранява храната си.

Миналата година няколко пъти са проверявани електромерите в общежитията и те са изрядни, потвърждава и Антонио Стоичков, председател на Студентския съвет към Софийския университет.

Последно проблеми с измерването имало пролетта, след което устройствата са били подменени и отново проверени.

"Причината за високите сметки е един път увеличението на електроенергията в пъти и втори път това, че общежитията са небитови потребители", коментира ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Университетът обаче нямало как да помогне на студентите, тъй като неговите разходи за електроенергия също са се повишили – от 1 на 3 милиона годишно.

Така единственото решение на проблема е своеобразен параграф 22. За да може да се ползва битов ток в общежитията, те трябва да променят статута си на жилищни сгради, обясни Антонио Стоичков от студентския съвет на СУ.

След мораториума накъде ще поемат сметките за ток, вода и парно?