"Щом искате да е с лошото, ще бъде вече така. Започвам към всеки и за всичко с лошото, а не с диалогичност, както съм практикувал до сега!", това написа под публикация в социалната мрежа Facebook кметът на карловското село Войнягово.

Коментарът на Тодор Танковски, който може да се тълкува и като закана, може да бъде открит под публикацията, в която се твърди, че тротоарите на улица "Крайречна" във Войнягово тънат в бурени. 

Припомняме, че миналата седмица жители на Войнягово сигнализираха за проблема с непроходимите тротоари в карловското село.

Тротоари в карловското село Войнягово тънат в бурени СНИМКИ

Твърденията, че тротоарите не са почистени и придвижването по тях е затруднено, са подкрепени със снимки, публикувани във Facebook страницата "Село Войнягово".

Освен това на тротоарите, предназначени за безопасно движение на пешеходци, има натрупани строителни отпадъци, става ясно още от снимките.

В сряда, 8-и май, кметът Тодор Танковски написа в социалната мрежа, че е провел разговор със собствениците на имоти, пред които са струпани строителните материали и тротоарната площ е затревена и трудно проходима. 

Кметът уверява, че е определил срок, в който да се разчистят струпаните материали и тротоарната площ да придобие нормален вид, за да се предвижват пешеходците нормално. Ако срокът не бъде спазен - кметът ще предприеме административно наказателни действия към нарушителите.

"Господин Кмете, не е въпрос на лошо и добро, а всеки да пази и почиства територията пред имота си. Войнягово е нашият общ дом", пишат администраторите на Facebook страницата "Село Войнягово". 

"Така е, но изглежда не само във Войнягово, а като цяло в България, с добро и с разговор не става, трябва и по-драстични мерки да се предприемат", отговаря кметът на селото.

Междувременно жителка на селото призова Тодор Танковски да предприеме действия за организация на по-честото извозване на разделните отпадъци.

"Контейнерите за разделно събиране с месеци са неизползваеми, защото са препълнени", написа Калина Маврова.

По информация от кмета извозването на разделно събраните отпадъци се случва всеки месец. А в сайта на "ЕКОПАК България" - най-голямата организация за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки, се посочва, че честотата на извозване на събраните отпадъци зависи от годишната норма на натрупване, договаря се със съответната община за населените места, така че да осигури нормално извозване на събраните отпадъци от опаковки и да не позволява натрупването и замърсяването на пространствата около контейнерите.

"Наблюдавам този проблем поне от есента. Това означава, че се генерира повече разделен отпадък, отколкото може да се извози с еднократно събиране на месец. Молбата ми е да направите необходимите стъпки за по-честото му извозване. Все пак хората плащат данък смет, а не получават адекватна услуга за това", добави Калина Маврова.