Във времената на коронавируса, турските булки са намерили нов златен аксесоар, който да носят в деня на сватбата си, съобщи в. „Сабах“.

Турските булки обикновено получават комплект златни бижута и други златни предмети в дните на сватбите си от членове на семейството и гости. Настъпването на пандемията на коронавируса в Турция принуди много традиции на сватбата да бъдат приспособени - включително ограничени танци и задължително носене на маски.

 Тъй като необходимостта е майката на изобретението, тези промени създадоха нов, бляскав начин за булките да бъдат в тон с промените – по-точно техните лица.

Лекар разкри вредят ли маските в топлото

В югоизточната провинция Кахраманмараш майсторите занаятчии започват да произвеждат позлатени маски или хирургически маски, покрити с 14-каратово и 22-каратово злато, за да красят булки. Тези блестящи маски гарантират предпазни мерки срещу COVID-19, без да има и най-малка загуба в стила на големия ден.

Цените на тези маски варират от 8 000 турски лири (1150 долара) до 75 000 турски лири.

Маската – златна, COVID-а фрасна! Кич за $1,5 млн. по време на пандемия

Булките предоставят своите мерки, за да осигурят перфектно прилягане на маските, които се изработват за три дни след получаване на поръчката.
Маските могат да бъдат изработени в най-различни стилове и да се носят като уникално бижу.

Мустафа Йоз, председател на Камарата на бижутерите от Кахраманмараш, заяви, че търсенето на маските се е увеличило.