Стотици представители на ресторантьорския бизнес протестират пред Министерския съвет.

Те носят български знамена, както и плакати, на които пише: "Не сме престъпници!"

В района полицейското присъствие е засилено. Входовете към сградите на Народното събрание, правителството и президентската администрация са оградени от служители на реда.

Блокиран за движение е бул. "Цар Освободител".

Искането им е да отворят вратите си за клиенти след дни, на 1 февруари.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията не са съгласни ресторантите да възобновят работа от 1 март, каквото решение беше взето от здравния министър във вторник.

От организациите настояват, че не са участвали във вчерашните преговори за датата за отваряне.

От бранша искат помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано, а работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно.

Шум от вувузели, свирки и дрънкане по канчета съпровожда протеста им. Част от скандиращите са маскирани като анимационни герои. 

"Да покажем на политиците, че не е нужно да държим речи, за да ни разберат. Ние сме готини и могат да ни разберат с танци" и "Който иска да работи трябва да вдигне много шум", призовава водещият на протеста.

Гледайте протеста НА ЖИВО в Glas.bg

По-рано днес здравният министър изрази учудването си за предстоящия днес протест на част от ресторантьорския бранш.

По думите му държавата е поела вече ангажимент за изплащането на всички забавени плащания до края на месеца.

"Озадачен съм от този протест. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират този протест. Повече от три часа обсъждахме техните проблеми. Основният казус са забавените плащания. Поканих министър Сачева, министър Лъчезар Борисов, министър Николова, уверихме колегите от асоциацията, които днес протестират, ще получат до края на месеца обещаните им от правителството пари", посочи той.

"Протестират за какво – за проявен разум от министъра на здравеопазването, а за безразсъдство какво ще поискат?", попита риторично проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър изумен от протеста на ресторантьорите

Ресторантьори с "Марш към свободата!" под носа на правителството