Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект. Това каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев в първото си интервю в ефира на Нова тв. Той не е в България. 

"Действията на българските власти са абсурдни, излишни, голяма част незаконни. Ние ще отговорим по подобаващият начин на това", заяви Тренчев. 

Той отхвърли твърдения, че компанията му финансира терористи и ги определи като “абсурдни”. 

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той. 

По думите му официалните обвинения - неговото и на Коста Кънчев - все още не са връчени. 

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби.

“Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той. 

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

За твърденията на българската прокуратура

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство”, се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третият мандат”, смята той. 

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той. 

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.  “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ - Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Той е категоричен - двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”, категоричен е той. 

За стойността на транзакциите

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни - стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”. 

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие, патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата - освен кюлчета, пачки и мародерство”.

Тренчев е категориен - Nexo ще съди България. “Топ префесионалисти на глобално ниво” вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. “Ще отстоим своите интереси”, заяви съоснователят на фирмата.

Очакайте подробности!